Pano yangın söndürme sistemleri,  prensibi, azot ile 12 bar basınç altında olan polimerden üretilmiş olan boru dedektörün, Tubing ısı karşısında yaklaşık 100Cº’de delinmesi sonucunda azot gazının açığa çıkması ve aynı anda silindir üzerindeki vanayı açması ile başlamaktadır. Ayrıca, yangın alarm sistemine ihtiyaç duyulmaz. Direkt sistemlerde, nozul ve boru sistemine ihtiyaç duyulmamaktadır. Tek bir sistemle 8.5 m³ hacme kadar olan bölümler korunmaktadır. Tüm odayı söndürmek yerine sadece yangın kaynağı olabilecek kabinin söndürülmesi nedeni ile ucuz bir çözümdür. Yangının doğruca kaynağında söndürülmesi nedeni ile çok verimlidir. Montajı çok kısa süre içinde ve kolayca yapılır. Boru dedektör sonuna takılan parça sayesinde sistem izlenebilir. Mano metrik olarak silindir içindeki basınç, vana üzerinden veya boru dedektör içindeki azot basıncı detektör sonuna takılan manometreden izlenebilir.

Elektrik Panosu Yangın Söndürme Sistemi Fiyatı

Elektrik panosunun yangın söndürme sistemi fiyatı, piyasa koşullarından etkilenebilmektedir. Bununla birlikte farklı çeşitlerine göre elektrik panosu yangın söndürme sistemi fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Yangın gibi beklenmeyen felaket durumlarını önleyerek manevi ve maddi olarak kayıpların önüne geçilmesi önemlidir. Elektrik panosu yangınları hangi tip yangın söndürme ile söndürülür bakıldığı zaman karbondioksit olan söndürücüler kullanılır ve kesinlikle su kullanılmaz. Aksi takdirde bu panolarda çarpılma riski yüksek olmaktadır. Bu sebeple kişilerin hiçbir masraftan kaçınmadan mutlaka elektrik panosu sağlaması ve buna uygun gazları sağlaması önemlidir.

Pano İçi Gazlı Söndürme Sistemleri

Pano içi gazlı söndürme sistemleri genel olarak FM200, HFC236, HFC 23 ve HFC 125 isimli gazlarla kullanılmaktadır. Elektrik kablo türlerine zarar vermeyecek şekilde montajı yapılır ve kesinlikle uzmanlar ile montajı yapılmalıdır. Küçük boyutlarda da bulunan elektrik panolarında bu tarz bir söndürme sistemlerinin olması gerekmektedir. Pano içi yangın söndürme sistemi fiyat olarak firmaya göre farklılık gösterebilmektedir. Özellikle elektrik ve elektronik sektöründe güvenlik sistemlerinin yazılımlarının bulunduğu firmalarda kullanılır. Bununla birlikte bilişim donanımı bulunan şirketlerde pano içi gazlı söndürme sistemleri etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Ani çıkan yangınlara yapılan ilk müdahalede büyük zararları önemli derecede önler.

Mikro Yangın Söndürme Sistemi

Mikro yangın söndürme sistemleri vanası ile beraber tüpü ve algılayıcı birimi ile beraber bir bütün şeklinde görev yapar ve çok kısa süreçte devreye girerek yangının büyük zararlarını önler. Panoların içerisinde polimer hortumlarla bağlanır ve yangına müdahale etme şansı kazanır. Mikro yangın söndürme işlemlerinin aktif bir şekilde sistemin korunması için profesyonel kişilerce takılması ve hazırlanması gerekmektedir. Polimer hortum, ateş ısısı ile beraber zayıf bırakılan birkaç yerinden otomatik şekilde yırtılır, alevlere etkin bir şekilde müdahale edilir.

Elektrik Yangınları Nasıl Söndürülür?

Elektrik yangınları nasıl söndürülür bakıldığı zaman, Elektrik yangınları özellikle bir pano içerisindeyse pano içi yangın söndürme sistemleri ile söndürülmektedir. Elektrik yangınları genel olarak C sınıfı yangınlardır gazlarla söndürülmektedir. Bu gazların malzemelere zarar vermemesi, yalıtkan olma durumu, elektrik iletmemesi, renklere zarar vermemesi, artık madde bırakmaması, koku bırakmaması gibi özelliklerle beraber yangınlarda kabloların temiz bir şekilde kalmasını sağlar.

  • Farklı renklerden oluşan kabloların, yangın anında orijinal haline zarar gelmemesi önemlidir. Bu sebeple elektrik yangınları için pano içi yangın söndürme sistemleri kullanılır.
  • Borulu ve borusuz olarak kullanılan bu sistemlerdeki en temel fark borulu sistemlerde ateş ısısı yükselme aşaması sonrasında belirli yerlerden müdahale sağlamasıdır. Borusuz olan sistemlerde de yangının başlamış olduğu yeri hızlı bir şekilde tespit eder ve yine aynı o noktada müdahale edilir.

Pano Yangın Söndürme Sistemleri

Pano yangın söndürme sistemleri belli bir çalışma prensibiyle çalışmasını gerçekleştirmektedir. Bu prensip; azot ve polimerden üretilmiş olan boru dedektörünün, yaklaşık 100 dereceye maruz kalmasıyla başlamaktadır. Isıya maruz kalan borunun delinmesiyle azot gazı açığa çıkar ve aynı anda silindir üzerindeki vananın açılması ile devam etmektedir. Vananın açılması ile beraber söndürecek malzeme silindirden ayrılır ve delinen boru dedektöründen çıkar. Dedektörün delinmesine neden olan noktaya malzeme püskürtülerek söndürme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Pano yangın söndürme sistemleri sayesinde yangın alarm sistemine ihtiyaç duyulmamaktadır. Detektör yangın alarmı işlevi görerek pratik bir kurtarma ve denetleme işlemi gerçekleştirmektedir. Bu sistem sayesinde 8,5 metre küp hacme kadar olan alanlar korunabilmektedir.

Elektrik Panosu Yangın Söndürme Sistemleri

Polimerden üretilmiş boru dedektörün ısı karsısında delinmesi ile açığa çıkan azot aynı zamanda silindir üzerinde bulunan vananın açılmasını da sağlamaktadır. Vananın açılması ile beraber, söndürme ajanı silindiri terk eder ve boru dedektörün delinen noktasından çıkar ve dedektörün delinmesine neden olan yangın kaynağına doğru püskürür. Tüm hacme yayılır ve yaklaşık 3-5 saniye içinde yangını söndürür. Düşük maliyetlidir. Tüm odayı söndürmek yerine sadece yangın kaynağı olabilecek kabinin söndürülmesi nedeni ile ucuz bir çözümdür. Yangının doğruca kaynağında söndürülmesi nedeni ile çok verimlidir. Montajı çok kısa süre içinde ve kolayca yapılır.

Boru dedektör sonuna takılan parça sayesinde sistem izlenebilir. Montajı çok kısa süre içinde ve kolayca yapılır. Boru dedektör sonuna takılan parça sayesinde sistem izlenebilir. Mano metrik olarak silindir içindeki basınç, vana üzerinden veya boru dedektör içindeki azot basıncı dedektör sonuna takılan manometreden izlenebilir.

Elektrik Yangınlarını Söndürme

Elektrik yangınlarında en önemli nokta korunan sistemde bulunan elektrik kablolarının korunmasıdır. Bu koruma kısmı sadece yangın söndürme kısmında değil; sonrasında da malzemeye zarar verilmemesi aşamasını içermektedir. Bu nedenle pano yangın söndürme sistemlerinde kullanılan gaz çeşitleri çok önemlidir. Bu gazlar yalıtkan olmalı ve elektriği iletmemelidir. İletkenlik durumu yangının yayılmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte renklere zarar vermemeli ve koku bırakmamalıdır. Kabloların dışındaki renkler o sistemde ne işe yaradıklarını anlamak için büyük önem taşımaktadır. Bu özelliklere bağlı olarak elektrik yangınlarına karşı pano içi mikro söndürme sistemleri tercih edilmektedir.

Bu sistem borulu ve borusuz şekilde iki şekilde yerleştirilebilmektedir. Borulu sistemde ateşin ısısı yükseldikten sonra yangına belirli yerlerden müdahale edilebilmektedir. Borusuz sistemde ise yangının yeri tespit edilir ve direkt o noktaya hızlı bir müdahale gerçekleştirilir.

Pano yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanları şunlardır:

  • Server kabinleri,
  • Cnc tezgâhları,
  • Elektrik panoları,
  • Toz ve buhar kollektörleri,
  • Araba motorları,
  • Toplu taşıma araçlarının motorlarıdır.