Pano içi gazlı yangın söndürme sistemleri, işletmeler için en tehlikeli yangın tehlikesi en çok tehdit unsuru olan elektrik panolar olmaktadır. Bunun için tasarlanmış olan kabin için yangın söndürme sistemleri yangın esnasında hemen müdahaleyi sağlayacaktır. Bu sayede hızlı ve çabuk müdahale ile yangın çok fazla yayılmadan söndürülme amacı güder. Kabin ve elektrik panosu yangına hızlı müdahalesi, Bu yangın tüpleri geliştirilmiş teknoloji ile farklı gazları bünyesinde barındırır. Bu sayede yangın durumunda hemen müdahalenin yanı sıra hemen soğutmada sağlamaktadır. Bu sistem otomatik bir sistem olması sebebi ile büyük alanlarda tehlikeli durumları en aza indirir. Elektrik kablolarına zarar vermeden erken müdahale ile elektrik çarpma olasılığını da ortadan kaldırır. Bu sistemin iki türü bulunmaktadır. birincisi ısıya duyarlı olan direk sistem diğeri ise döşenmiş sistemin borularında olası yangını engellemek amacı ile endirekt sistemi olmaktadır.

Elektrik Panosu Yangın Söndürme Sistemi Fiyat

Elektrik panosunun yangın söndürme sistemi fiyatları piyasa koşullarından etkilenebilmektedir. Bununla birlikte farklı çeşitlerine göre elektrik panosu yangın söndürme sistemi fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Yangın gibi beklenmeyen felaket durumlarını önleyerek manevi ve maddi olarak kayıpların önüne geçilmesi önemlidir.

Elektrik panosu yangınları hangi tip yangın söndürme ile söndürülür bakıldığı zaman karbondioksit olan söndürücüler kullanılır ve kesinlikle su kullanılmaz. Aksi takdirde bu panolarda çarpılma riski yüksek olmaktadır. Bu sebeple kişilerin hiçbir masraftan kaçınmadan mutlaka elektrik panosu sağlaması ve buna uygun gazları sağlaması önemlidir.

Pano İçi Gazlı Söndürme

Pano içi gazlı söndürme sistemleri genel olarak FM200, HFC236, HFC 23 ve HFC 125 isimli gazlarla kullanılmaktadır. Elektrik kablo türlerine zarar vermeyecek şekilde montajı yapılır ve kesinlikle uzmanlar ile montajı yapılmalıdır. Küçük boyutlarda da bulunan elektrik panolarında bu tarz bir söndürme sistemlerinin olması gerekmektedir.

Pano içi yangın söndürme sistemi fiyat olarak firmaya göre farklılık gösterebilmektedir. Özellikle elektrik ve elektronik sektöründe güvenlik sistemlerinin yazılımlarının bulunduğu firmalarda kullanılır. Bununla birlikte bilişim donanımı bulunan şirketlerde pano içi gazlı söndürme sistemleri etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Ani çıkan yangınlara yapılan ilk müdahalede büyük zararları önemli derecede önler.

Mikro Yangın Söndürme

Panoların içerisinde polimer hortumlarla bağlanır ve yangına müdahale etme şansı kazanır. Mikro yangın söndürme işlemlerinin aktif bir şekilde sistemin korunması için profesyonel kişilerce takılması ve hazırlanması gerekmektedir.

Polimer hortum, ateş ısısı ile beraber zayıf bırakılan birkaç yerinden otomatik şekilde yırtılır, alevlere etkin bir şekilde müdahale edilir. Mikro yangın söndürme sistemleri vanası ile beraber tüpü ve algılayıcı birimi ile beraber bir bütün şeklinde görev yapar ve çok kısa süreçte devreye girerek yangının büyük zararlarını önler.

Elektrik Yangınları Nasıl Söndürülür?

Elektrik yangınları özellikle bir pano içerisindeyse pano içi yangın söndürme sistemleri ile söndürülmektedir. Elektrik yangınları genel olarak C sınıfı yangınlardır gazlarla söndürülmektedir. Bu gazların malzemelere zarar vermemesi, yalıtkan olma durumu, elektrik iletmemesi, renklere zarar vermemesi, artık madde bırakmaması, koku bırakmaması gibi özelliklerle beraber yangınlarda kabloların temiz bir şekilde kalmasını sağlar. Elektrik yangınları nasıl söndürülür bakıldığı zaman,

  • Farklı renklerden oluşan kabloların, yangın anında orijinal haline zarar gelmemesi önemlidir. Bu sebeple elektrik yangınları için pano içi yangın söndürme sistemleri kullanılır.
  • Borulu ve borusuz olarak kullanılan bu sistemlerdeki en temel fark borulu sistemlerde ateş ısısı yükselme aşaması sonrasında belirli yerlerden müdahale sağlamasıdır. Borusuz olan sistemlerde de yangının başlamış olduğu yeri hızlı bir şekilde tespit eder ve yine aynı o noktada müdahale edilir.

Pano Yangın Söndürme Sistemleri

Pano yangın söndürme sistemleri belli bir çalışma prensibiyle çalışmasını gerçekleştirmektedir. Bu prensip; azot ve polimerden üretilmiş olan boru dedektörünün, yaklaşık 100 dereceye maruz kalmasıyla başlamaktadır. Isıya maruz kalan borunun delinmesiyle azot gazı açığa çıkar ve aynı anda silindir üzerindeki vananın açılması ile devam etmektedir. Vananın açılması ile beraber söndürecek malzeme silindirden ayrılır ve delinen boru dedektöründen çıkar. Dedektörün delinmesine neden olan noktaya malzeme püskürtülerek söndürme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Pano yangın söndürme sistemleri sayesinde yangın alarm sistemine ihtiyaç duyulmamaktadır. Detektör yangın alarmı işlevi görerek pratik bir kurtarma ve denetleme işlemi gerçekleştirmektedir. Bu sistem sayesinde 8,5 metre küp hacme kadar olan alanlar korunabilmektedir.

Pano içi yangın sistemlerinin kullanım alanları Ve Amacı Kabin ve panolar için tasarlanmış olan bu yangın söndürme sisteminin amacı kurumsal alan gibi alanlarda olası bir olumsuz durumu engellemektir. Otomatik bir sistem olduğu için fark edilmeyecek olan ve gecikme ihtimalini ortadan kaldırır. prensibi, azot ile 12 bar basınç altında olan polimerden üretilmiş olan boru detektörün, Tubing  karsısında yaklaşık 100Cº’de delinmesi sonucunda azot gazının açıga çıkması ve aynı anda silindir üzerindeki vanayı açması ile başlamaktadır.

Pano İçi Söndürme Sistemi

Ayrıca, yangın alarm sistemine ihtiyaç duyulmaz. Direkt sistemlerde, nozul ve boru sistemine ihtiyaç duyulmamaktadır. Tek bir sistemle 8.5 m³ hacme kadar olan bölümler korunmaktadır. Tüm odayı söndürmek yerine sadece yangın kaynağı olabilecek kabinin söndürülmesi nedeni ile ucuz bir çözümdür. Yangının doğruca kaynağında söndürülmesi nedeni ile çok verimlidir. Montajı çok kısa süre içinde ve kolayca yapılır. Boru dedektör sonuna takılan parça sayesinde sistem izlenebilir. Mano metrik olarak silindir içindeki basınç, vana üzerinden veya boru dedektör içindeki azot basıncı dedektör sonuna takılan manometreden izlenebilir. Kullanılan gazların özelliği açısında havaya ve doğaya zarar vermeyen gazları kullanılması ile hiçbir zararlı madde bulunmamaktadır. Erken müdahale ile hayat kurtarırken olası zararları da tamamen önleyecektir. Elektrik sistemleri odaları için çok etkili bir araç olmaktadır.

Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Gerçek bir mikro söndürme sisteminin etkinliği sahip olduğu polimer hortumdan gelir. Alev sonucu oluşan ısının etkisiyle çok hızlı reaksiyona girerek karakteristik bir noktada yırtılma oluşur. çıkabilecek olası yangın tehlikesini söndürücü en iyi kimyasalı ihtiva eden tüp, vanası, ve algılayıcı hortumundan oluşmaktadır. Basit kurulum için tasarlanmış bu sistem olası bir yangın kaynağına çok yakın olduğu için saniyeler içinde aktive olarak güvenilir bir şekilde yangını bastırır. Yakın çevremizi yangından korurken düşük bakım maliyeti ve efektif bir çözüm sunar. Yangın tehlikesi olan; kritik muhafazaların içlerini, depolama bölmelerini, makineleri ve vasıtaları korur. Mikro söndürme sistemleri yüksek değerli varlıkların muhafaza edildiği ve yangın tehlikesini azaltmak amacıyla kullanılmak istenilen her türlü kapalı alana uygulanabilir.

Pano İçi Yangın söndürme malzemesi olarak aşağıdakilerden biri kullanılabilir
FE 227- HFC 227 ea – FM200
FE 25 – HFC 125
CO2
Inert gazlar
Köpük
Kuru Kimyevi Toz